
From the Heartland of Pure Ceylon Tea directly to your Cup
Herbata i zdrowie
Na przestrzeni ostatnich lat obserwujemy znaczący wzrost zachorowań ludzi na choroby serca, nowotwory i cukrzycę. Zdrowy styl życia jak również odpowiednia dieta mogą zapobiec tym schorzeniom.
Wyniki ostatnich badań przeprowadzone w największych światowych laboratoriach potwierdziły stare przekonanie, że picie herbaty ma bardzo korzystny wpływ na ludzkie zdrowie.
Herbata zawiera bowiem duże ilości polifenoli czyli związków, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i tym samym zmniejszają ryzyko zapadalności na choroby serca, nowotwory i cukrzycę.
Choroby Serca
Choroba wieńcowa serca spowodowana jest znaczącym zwężeniem (a niekiedy nawet - zamknięciem) światła tętnic wieńcowych. Ciągły i niezakłócony przepływ krwi przez naczynia krwionośne warunkuje prawidłową pracę mięśnia sercowego. Natomiast utrudniony przepływ krwi prowadzi do niedotlenienia mięśnia sercowego, zawału. Zaburzenia w przepływie krwi pojawiają się, kiedy w ścianach naczyń krwionośnych tworzą się blaszki miażdżycowe, których obecność prowadzi do zwężenia światła naczyń wieńcowych i w konsekwencji do upośledzenia dopływu krwi do serca. Do czynników wzmagających powstawanie blaszek miażdżycowych zalicza się m.in. wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu. Antyoksydanty, występujące w herbacie powstrzymują proces tworzenia się cząsteczek z niesparowanymi elektronami, tym samym zapobiegają przed powstawaniem blaszek miażdżycowych w świetle naczyń wieńcowych.
Rak
Wyniki badań nad transformacją nowotworową wykazały, że nowotwory powstają jako wynik wielu nielegalnych mutacji w DNA komórki somatycznej, które poprzez kumulację wywołują utratę kontroli nad proliferacją, wzrostem i różnicowaniem. Mutacje mogą zachodzić spontanicznie lub są generowane przez szereg czynników zewnętrznych do których zaliczamy m.in. związki chemiczne. Polifenole powszechnie występujące w herbacie mogą bezpośrednio reagować i neutralizować kancerogenne substancje chemiczne zmniejszając przy tym ryzyko zapadalności na raka.
Zdrowie Jamy Ustnej
Choć trudno to sobie wyobrazić, w jamie ustnej człowieka żyje około 300 gatunków bakterii, a ich łączna liczba sięga niemal 50 miliardów. Większość z nich nie jest dla nas szkodliwa. Za próchnicę odpowiedzialne są jedynie te, które rozkładając cukry, produkują kwasy organiczne i dobrze tolerują kwaśne środowisko. Występowanie próchnicy nierozłącznie związane jest z ilością spożywanego w pokarmie fluoru. Pierwiastek ten wzmacnia szkliwo zębów i zapobiega rozwojowi próchnicy. W herbacie występuję fluor w łatwo przyswajalnej formie. Dlatego też, regularne picie tego napoju zmniejsza ryzyko powstawania próchnicy.
Cukrzyca
W herbacie występują różne związki z grupy flawonoli m.in. mirycetyna, która jest w stanie aktywnie naśladować insulinę. Herbata wspomaga zatem leczenie cukrzycy typu - 2, insulinoniezależnej.
Starzenie
Naukowcy nieustannie poszukują fontanny młodości.Jedni z nich uważają, że w długość naszego życia zaangażowane są geny, dlatego też próbują powstrzymać proces starzenia się metodami opartymi na genetyce. Inni natomiast postulują, że wraz z wiekiem obniża się aktywność mechanizmów antyoksydacyjnych, zwiększa się poziom stresu oksydacyjnego, co prowadzi do wzmożonej zapadalności na choroby. Zarówno jedni jak i drudzy poszukują doskonałego sposobu na spowolnienie tempa starzenia się organizmu.